Testovanie šnúrok

Zavažto.cz je špecialista na šnúrky do topánok, preto nám na kvalite nášho tovaru záleží. Každý typ šnúrok sme starostlivo vyberali zo vzoriek od 3 až 5 výrobcov a iba tie najkvalitnejšie kúsky sa nakoniec do našej ponuky aj dostali. Pozrite sa, ako sme šnúrky testovali ...

Testy odolnosti

Klasické ploché šnúrky patria medzi najobľúbenejšiu súčasť sortimentu. Rozdiely v kvalite môžu byť veľké. Nižšie porovnanie nákupného víťaza testu (modrá) s konkurenciou (sivá) po 120 zaviazaniach. Pri bielych šnúrok bolo testovanie ukončené po 60 zaviazaniach ... "

 

Okrúhle šnúrky tiež prechádzali testom odolnosti. Svetlo modrá, čierno-červená boli utiahnuté 100 ×, zelená 30 ×. Aké šnúrky môžete teraz nájsť u nás v sortimente iste uhádnete :)

Praktické testy

Niektoré typy šnúrok je pre dôkladné otestovanie nutné vziať "do terénu". Bežecká rýchlosťahovacia šnúrka na fotografii nižšie už má za sebou vyše 700 km a stále perfektne drží topánku na chodidle. Za celú dobu nebolo potrebné upraviť jej dĺžku viac ako 10 ×. Zelená šnúrka pre porovnanie ukazuje, ako kvalitne drží topánka na chodidle.

Aj na turistické šnúrky sú kladené zvýšené nároky. Kvalita tých našich bola testovaná na náročných výpravách v Nórsku alebo na Balkáne.

Ako prebiehalo testovanie ostatných šnúrok?

Niektoré šnúrky do topánok je potrebné otestovať veľmi špecificky. Napr. u špirálových šnúrok hrá hlavnú úlohu ich pružnosť a schopnosť vrátiť sa po natiahnutí do pôvodného tvaru. Na obrázku vľavo sa nachádzajú dve porovnávané vzorky, na druhom tie isté vzorky po natiahnutí a opätovnom uvoľnení, ktoré simulujú nazutie a vyzutie topánky. Na obrázkoch je zreteľne vidieť, že kým jedna šnúrka sa dokáže vrátiť prakticky do pôvodnej dĺžky, druhá sa do pôvodného tvaru už nevráti.

Pri silikónových šnúrkach sa testovala odolnosť koncoviek, ktoré sa u tých menej kvalitných šnúrok môžu ľahko odtrhnúť. Zásadná je tiež elasticita a kvalita materiálu. Kvalitnú silikónovou šnúrku môžete ľahko natiahnuť na viac ako 1,5 × násobok jej dĺžky bez toho, aby sa zmenila jej farebnosť. Po uvoľnení sa samozrejme musí vrátiť späť do pôvodnej dĺžky.

Šnúrky do topánok slúžia predovšetkým ako módny či praktický doplnok a časom sa opotrebovávajú. Kvalitným šnúrkam však oveľa dlhšie vydrží perfektný vzhľad a budú Vám tiež dlhšie spoľahlivo slúžiť. U šnúrok sa oplatí dobre si vybrať.