Ako zabrániť rozväzovaniu šnúrok?

Rozväzujúce sa šnúrky

Kým šnúrky do topánok si zvyčajne zaväzujeme sami, rozväzujú sa nám niekedy samy od seba. A to zvyčajne v najmenej vhodný okamih. Ak nepomáha pevnejšie stiahnutie šnúrok v topánke alebo silnejšie utiahnutie uzlíka, odporúčame vyskúšať Ian's secure Shoelace Knot.

Tento uzol je elegantný, kompaktný a pevne drží. Perfektne sa hodí napríklad k voskovaným šnúrkam v poltopánkach, ktoré sa často rozväzujú. Obrázky v návode nižšie sú z čelného pohľadu.

1. krok

2. krok

3. krok: teraz už stačí len prevliecť šnúrky veľkým okom uprostred a uzol dotiahnuť. Pri zaväzovaní treba postupovať presne podľa návodu, inak uzol nebude vodorovný, ale pretočí sa do vertikálnej pozície. Ak šnúrky zaviažete správne, bude výsledok vyzerať takto:

Prečo sa šnúrky na topánkach rozväzujú?

Rozväzovanie šnúrok s plnou vážnosťou skúmali vedci na Kalifornskej univerzite v USA. Ich hlavný nástrojom bola vysokorýchlostná kamera, ktorá vie natáčať dobre známe slow-motion zábery. Týmto prístrojom sledovali inžinieri pohybujúce sa topánky so šnúrkami a prišli k prekvapivým záverom.

Záznam z kamery ukázal, že uzol, ktorý ste si na šnúrkach predtým starostlivo uviazali, je pri chôdzi či behu neustále namáhaný. Každý krok s ním zatrasie a zároveň dôjde k jeho utiahnutiu a uvoľneniu. Tieto drobné pohyby postupne uvoľňujú silu jeho utiahnutia. Druhý efekt, ktorý pri rozväzovaní šnúrok zohráva nezastupiteľnú úlohu, je pohyb topánky vpred a vzad. Vďaka zotrvačnej sile má šnúrka tendenciu sa z uzla pomaly vyvliekať a ďalej ho tak uvoľňuje. Hoci sa celý proces môže zdať zložitý, k samotnému rozviazaniu šnúrky môže dôjsť v priebehu niekoľkých sekúnd. Za deň urobíme niekoľko tisíc krokov. Aj pre pevne uviazané šnúrky to predstavuje dostatok príležitostí, aby nás trochu potrápili.

Ak chcete problém rozväzujúcich sa šnúrok vyriešiť raz a na vždy, kúpte si také, ktoré nie je potrebné zaväzovať vôbec. K teniskám sa hodia špirálové šnúrky, do bežeckých či športovo ladených topánok môžete použiť rýchlozaväzovacie šnúrky.

Viac informácií o rozväzovaní šnúrok nájdete na:

https://news.berkeley.edu/2017/04/11/shoe-string-theory-science-shows-why-shoelaces-come-untied/

https://www.bbc.com/news/av/science-environment-39575454/science-solves-the-mystery-of-shoelaces-coming-undone

https://www.independent.co.uk/life-style/shoelaces-how-to-tie-so-not-come-undone-engineers-solution-university-berkeley-california-a7679806.html

https://www.fieggen.com/shoelace/secureknot.htm